(1)ACD means
(a)Anti collision Devise*
(b)Accidents causing death 
(c)Accidents causing derailment 
 (d)None of the above 
(2)Duration of short hooter is........ 
 (a)5 seconds* 
 (b)10 seconds 
(c)15 seconds
(d)20 seconds
Answer - (a)5 seconds* 
(3)For taking track measurement at accident site stations shall be marked at ........ Apart. 
(a)1 m
(b)2m
(c)3m*
(d)5m 
Answer -(c)3m*
(4)  Flat tyre causes maximum damage at a speed of
(a)90 to 100 kmph 
(b)25 to 30 kmph* 
(c)10 to 15 kmph 
(d)15 to 20 kmph 
Answer -(b)25 to 30 kmph* 
 (5)  As per IRCA rules, the rejection limits for wheel flange thickness is - 
 (a) 38mm 
 (b) 25.4mm 
 (c) 16mm* 
 (d) 20 mm
Answer - (c) 16mm* 
(6) Where Enquiries are ordered by DRM the enquiry report should be submitted to DRM within 
 (a) 5 days 
 (b) 7 days*
 (c) 10 days 
 (d) 12 days
Answer - (b) 7 days*
(7) In a semi permanent (BG) diversion the gradient should not be steeper then 
 (a) 1 in 75 
 (b) 1 in 125 
 (c) 1 in 100 * 
 (d) 1 in 150 
Answer - (c) 1 in 100 * 
 (8) An accident will be termed as serious accident when the loss of Railway property is more then 
 (a) 3 lacs
(b) 10 lacs 
 (c) 25lacs* 
 (d) 15 lacs
Answer - (c) 25lacs* 
 (9) Collision as per new classification is classified as 
 (a) A class* 
 (b) B class 
(C) C class 
 (d) none of these 
Answer - (a) A class* 
(10) Number of hooters to be sounded, when the accident takes place is Loco shed or in traffic 
 (a) One long hooter 
 (b) Two long hooters 
 (c) Two long & one short 
 (d) none to these
Answer - (c) Two long & one short 
(11) Number of hooters to be sounded, when accident takes place out station, but main line is clear: 
 (a) 02 long 
 (b) 03 long* 
 (c) 03 long 01 short* 
 (d) none of these
Answer - (b) 03 long* 
(12) Duration of lone Hooter is: 
 (a) 20 seconds 
 (b) 25 seconds 
 (c) 30 seconds* 
(d) 50 seconds
Answer - (c) 30 seconds* 
(13) “Accident Drill” is organized by: 
 (a)  Engg. Officers 
 (b) Operating Officers 
 (c) Engg. & operating officers *
(d) none of these
Answer - (c) Engg. & operating officers *
(14) When flange contact of wheel leads tread contact. Then it is known as: 
 (a) Zero angularity 
 (B) Negative angularity
(c) Positive angularity* 
(d) none of these
Answer -(c) Positive angularity* 
(15) The condition will be called as thin flange, when the flange thickness becomes less the: 
 (a) 10mm 
 (b) 12mm 
 (c) 16mm* 
(d) 15mm
Answer - (c) 16mm* 
(16) Min. sleeper density in case of semi permanent diversion- 
 (a) (m + 2)
 (b) (m + 3)* 
 (c) (m + 4) 
 (d) ( m + 7 )
Answer - (b) (m + 3)* 
(17) As per new classification of railway accident, floods breaches & land slides’ is classified in the following class 
 (a) Class J 
 (b) Class K 
 (c) Class Q 
(d) Class R*
Answer -(d) Class R*
(17) Diplorry can be worked:
(a) In block* 
(B) without block 
 (c) With look put caution 
 (d) None of these
Answer -(a) In block* 
(18) Min. authority to be Incharge of lorry.
 (a) Keyman 
 (b) Mate 
 (c) PWS* 
(d) none of these
Answer -  (c) PWS* 
(19) UCC is abbreviated for 
 (a) Uncontrolled cement concrete 
 (b) Unified Control Command 
 (c) Unified Command Centre* 
(d) none of them
Answer -  (c) Unified Command Centre* 
(20) In a semi permanent (BG) diversion the gradient should not be steeper then 
 (a) 1 in 75
(b) 1 in 125 
(c) 1 in 100* 
(d) 1 in 150
Answer - (c) 1 in 100* 

No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.